DE ULTIEME CHECKLIST VOOR DE EERSTE SCHOOLDAG

De zomervakantie is voorbij. Tijd voor de eerste schooldag! En of je nu een kleuter, tiener of puber hebt: de eerste schooldag van het jaar blijft altijd speciaal. Een nieuwe klas, misschien wel een nieuwe school en nieuwe avonturen dienen zich aan. Die kan je beter voorbereid starten. Met deze handige checklist verlies je niets uit het oog bij de start van het schooljaar. Ideaal voor de eerste schooldag. Zowel voor ouders als kinderen!

KLEUTERSCHOOL

naamlabel-baby

Ben je klaar voor de eerste schooldag van je kleuter? Even deze checklist overlopen en je bent zeker dat je niets vergeet. Toch op vlak van de nodige schoolspullen. Bij het emotionele afscheid aan de schoolpoort kunnen we helaas niet helpen.

Boekentas

Groot hoeft ie niet te zijn, maar je kleuter heeft wel een boekentas nodig. Kies vooral een handig model. Eentje die je kleuter zelf kan openen en sluiten. Let ook op het gewicht: de boekentas van een kleuter is liefst zo licht mogelijk.

Koekje of fruit

Een gezonde snack als tussendoortje. Je kleine bengel is je nu al dankbaar dat hij of zij zowel in de voormiddag als namiddag een koekje of fruit in de boekentas zitten heeft. Een kleine tip: zorg voor een snack in een verpakking die je kleuter zelf kan openen. Misschien eerst thuis eens oefenen?

Lunch

De eerste schooldag verdient een smakelijke start. Eet je kleuter boterhammen op school? Verwen hem of haar dan met een lekkere extra in de boterhamdoos. Een klein snoepje, misschien? Als je kleuter voedselallergieën heeft kan je een gepersonaliseerd label op zijn/haar brooddoos aanbrengen. Zo is iedereen van de school meteen op de hoogte.

Trui

Officieel is het op 1 september nog zomer, maar met de weergoden weet je maar nooit. Stop voor de zekerheid een extra trui of jas in de boekentas. Kwestie van je kleuter ook op de speelplaats warm te houden.

Water

Krijgt je kleuter water te drinken op school? Of moet hij of zij dat zelf meebrengen? Vaak kiezen scholen voor het laatste. En steeds vaker zijn wegwerpflesjes niet langer welkom. Zorg voor een herbruikbare waterfles. Gevuld, uiteraard.

Knuffel

Na een hele voormiddag van leren zal je kleuter allicht uitgeput zijn in de namiddag. De meeste scholen lassen daarom een slaapmoment in voor de kleinste kleuters. De favoriete knuffel van je zoon of dochter mag hierbij niet ontbreken.

Turnzak

Naast veel nieuwe zaken bijleren, zal je kleuter ook turnlessen krijgen. Sportschoenen, een sportbroek en een extra t-shirt zijn hiervoor onmisbaar. Met een goed gevulde turnzak kan je kleuter zich ongestoord uitleven tijdens de turnles met zijn klasgenoten.

Naamstickers

Als ouder van een kleuter weet je het vast wel. Tuurlijk is hij of zij de schattigste van de wereld, maar zorg dragen voor de eigen spullen? Nee, dat zit er nog niet in. Van boekentas, kleding tot brooddoos en waterfles: label alles met de naam van je kind. Dat kan eenvoudig met een naamsticker of strijklabel voor textiel.

LAGERE SCHOOL

naamlabel-kindje

Ook al gaat je zoon of dochter naar de lagere school of basisschool, je hulp om de boekentas te maken blijft altijd welkom. Zeker voor de eerste schooldag. Deze items mag je niet vergeten.

Boekentas

Met wieltjes om de rug te sparen, met retro design of de nieuwste Disney-figuren. Wat er op staat is niet zo belangrijk, wél dat je hem zeker meeneemt: de boekentas. Zorg voor een ruime boekentas: groot genoeg om elke dag de agenda en schriften mee te nemen.

Boterhammen

Blijft je kleine eten op school? Verwittig de school tijdig dat je oogappel mee aanschuift in de refter. Of stop enkele boterhammen in de boekentas. Met een extra smakelijke verassing, uiteraard. Het is maar één keer per jaar de eerste schooldag.

Educatieve apps

Ja, ook op de lagere school zijn heel wat kinderen met een smartphone. Heeft jouw kind een mobieltje mee? Programmeer je eigen gsm-nummer in de favorieten én zoek alvast enkele leerrijke schoolapps. Da’s beter dan Angry Birds, toch?

Pennenzak

Balpen, potlood, gom, stiften: een goed voorbereide leerling is er twee waard. Zeker als de pennenzak in de boekentas zit.

Sportkledij

Naast een hele dag zitten luisteren in een klaslokaal is er natuurlijk ook tijd voorzien om te sporten op school. Daarbij is een (gevulde) sportzak geen overbodige luxe. Hoe jammer zou het zijn als je kind zonder zwembroek in de kleedkamers van het zwembad staat en van op de zijkant moet toekijken hoe zijn/haar klasgenoten zich uitleven in het water.

Naamstickers

Gebruik naamstickers of naamlabels – al dan niet volgens je eigen ontwerp – om al je materiaal duidelijk van naam te voorzien. Van pet tot muts, van jas tot boekentas, van agenda tot schriften. Werkelijk alles verdient je naam. Tenzij je graag nieuw schoolspullen blijft kopen, natuurlijk. Elke week opnieuw.

MIDDELBARE SCHOOL

Straffe vakantieverhalen, nieuwe vrienden en vooral veel plezier. De eerste schooldag voor leerlingen van de middelbare school is meestal een prettig weerzien na 2 maanden zomer. Toch zijn er enkele zaken onmisbaar voor een goede start.

Boekentas

Op 1 september arriveren met enkel een plastic zakje. Nee, dat is écht geen stijl. Neem je boekentas of rugzak mee. Wel je vakantiegerief eerst verwijderen.

Boterhammen of lunchgeld

Vermijd een hongerklop op de eerste schooldag van het jaar. Breng je eigen boterhammen, een belegd broodje of geld voor een take-away-pasta mee.

Fietsslot

Of je nu rijdt met een aftandse tweewieler van de Kringloopwinkel of een gloednieuwe fixie: zorg dat je na de schoolbel ook terug thuisgeraakt. Neem een fietsslot mee. En gebruik hem ook.

Bus - of treinabonnement

Is je middelbare school te ver om zelf te fietsen? Vraag een lift aan je ouders. Of beter: koop een voordelig schoolabonnement voor bus, tram of trein. Maar vergeet je pasje niet als je ’s morgens vertrekt.

Sportkledij

Voor sommige leerlingen is het een verplichting voor ander tijd om zich uit te leven. De lessen lichamelijke opvoeding zullen ook dit jaar in het lessenrooster staat. Daarom is sportkledij zeker niet te vergeten voor het nieuwe schooljaar. Zijn de sportschoenen, sportbroek en t-shirt van je tiener niet aan vervanging toe?

Naamstickers

Wees origineel en maak je eigen naamstickers. Met een eigen ontwerp toon je meteen aan je klasgenoten wat je in je mars hebt én hoef je niet honderden keren je naam te schrijven op je cursussen. Gewoon even plakken en klaar is kees.

Schrijfgerief

Een goed gevulde pennenzak en cursusblok. Meer heb je niet nodig voor je eerste schooldag. Hou wel wat plaats vrij in je boekentas want de eerste week wordt je overstelpt met nieuwe cursussen, schriften en boeken. Het is maar dat je het weet.

Downloads
Schoolspullen
Onze klanten zeggen...
"Ik ben erg onder de indruk van de kwaliteit van uw stickers (in het bijzonder dat de letters er echt 'op' liggen vind ik erg mooi)."
A MASTBOOM, LEIDEN
Meer onafhankelijke beoordelingen