Rekenen Leuk en Praktisch maken voor kinderen

Zonder enige twijfel is de beste manier voor kinderen om rekenconcepten echt te begrijpen, simpelweg een praktische benadering. Op deze manier komt het rekenen meer tot leven zodat kinderen beter begrijpen waarom het belangrijk is. Thuis simpele en leuke spelletjes spelen kan in het voordeel werken voor kinderen in de klas, zeggen leraren.

Getallenparen /Bindingen

Je getallenparen of bindingen uit je hoofd kennen zoals 8 + 2 = 10 of 16 + 4 = 20, vormt 1 van de basisstappen voor je kind, zegt Sarah Sinclair, basisschool onderwijzeres. Een eenvoudige manier om dit te herhalen is het maken van kaarten van 0 tot 20 en je kunt verschillende spelletjes er mee doen. Geheugen/Memory spelletjes, optellen en aftrekken, zoek een paar etc. Als alternatief spel raadt Sarah het spel het Magische Wiskunde Ketel spel aan van Orchard Toys (Met bezorging naar nederland).

Magic Cauldron Game

Rekentafels

Het leren van je rekentafels kan een moeilijke klus zijn maar dit boek is een klassieker en zal je kind al kleurende de tafels leren. Alle plaatjes verbergen een vorm welke tevoorschijn komt wanneer je het inkleurt met een vermenigvuldiging van een specifiek nummer. Mathe-Kings van N. Hoenisch en E. Niggemeyer

Mathe-Kings (NL)

Delen, delen…

Delen betekent eigenlijk leren door te verdelen. Een van de beste manieren om dit te doen is door spullen te verzamelen welke je kunt gebruiken om te tellen zoals druiven, kastanjes, bestek, knoopjes etc. vraag je kind vervolgens om ze eerlijk te verdelen tussen 2, 3, 4 of meerdere personen. Maak het plezierig door een appel of een pizza op te snijden en vraag je kind vervolgens om de stukken eerlijk te verdelen. Als er een stukje overblijft, zal dat direct verduidelijken dat niet alle getallen exact te delen zijn. Als alternatief is er een Pizza Fractie Plezier Spel  (beschikbaar voor bezorging naar nederland) dat je kunt spelen en je kind zal helpen om het concept van fracties beter te begrijpen.

Pizza Fractions Game

Wegen & Meten

Waarschijnlijk is de beste manier om wegen en meten te illustreren aan je kinderen door met ze te gaan kokkerellen. Mijn kinderen waren al vanaf jongs af aan dol op bakken. Het maken van cakejes, taarten, de weegschaal te voorschijn halen, het afmeten van het meel, de suiker en de boter. Zelfs nog beter, zodra het gebakken is, kan je kind oefenen door het in gelijke stukken te snijden en eerlijk te verdelen.

Cake Slices

Klok kijken

Al simpelweg oefenen met het lezen van een bus of trein tijdschema kan kinderen al enorm helpen om het concept van tijd te leren begrijpen en de 12 en 24 uurs klok. Of wanneer je in de auto zit en een navigatie systeem gebruikt, vraag je kind dan hoe lang de reis zal duren en hoe veel langer het zal duren wanneer je even stopt voor30 minuten. Thuis met een speelklok oefenen, zal ook goed helpen om het tijd concept te begrijpen. Deze speelklok van Melissa & Doug Turn & Tell Wooden Clock is helemaal geweldig.

Winkelen & Geld

Een van de beste manieren om geld te introduceren en uit te leggen, is wanneer je gaat winkelen. Laat ze uitvogelen hoeveel twee producten in je winkelwagen bij elkaar kosten. Vraag je kind om zijn zakgeld te gebruiken om iets in de winkel te kopen en hoeveel wisselgeld hij terugkrijgt daar het optellen en aftrekken hierbij een belangrijk onderdeel vormt en ook wat voor munten of biljetten nodig zijn. Alle kinderen vinden het heerlijk om winkeltje te spelen. Investeer in een Home and Shopping kassa met licht en geluid en ze hebben uren plezier.

NL-Cash-Register-Toy

Woord problemen

Ouders kunnen helpen door het opbreken van woordproblemen, misschien door een tijdlijn te tekenen of het probleem in punten op te sommen, zegt Tash Rosin oprichtster van Teatime Tutors. Zelfs wanneer je kind goed is in zijn getallenparen, door de som te omschrijven in een woord probleem zal het een hele andere dimensie geven. Door het woordprobleem te illustreren, zal je kind ontdekken welke berekening nodig is om het probleem op te lossen.

Green apples - maths problems