Wetenschappelijk Experiment voor Kinderen

lab 2

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en zonder enige uitzondering vinden alle kinderen het leuk om iets te leren over de wetenschap want dat betekent iets leren over de wereld om hun heen. De wetenschap omringt ons; in de natuur (leren over hoe planten groeien) het bakken van cakejes (waar chemische reacties plaatsvinden) of het maken van een vulkaan model (chemie en geografie) Iets leren over ons lichaam helpt ons ‘de wereld van de biologie’ te begrijpen.

 

Door thuis wat simpele wetenschappelijke experimenten uit te voeren, zal het je kind helpen zijn nieuwsgierige geest te ontwikkelen. Plus dat ze leren om verschillende voorwerpen correct te gebruiken zoals een vergrootglas, microscoop, magneten, weegschalen etc.  Ze kunnen ook veranderingen observeren zoals het smelten van ijsklonten, het bakken van een ei of het laten groeien van tuinkers. Voorspellen van uitkomsten is een ander aspect dat wetenschappelijke experimenten vaak kunnen hebben, “wat denk je wat er zal gebeuren?”. ”Welke stappen zouden we moeten volgen voordat we het experiment gaan uitvoeren?”.

volcano-image

Met een klein beetje verbeelding kun je een aantal experimenten ook thuis uitvoeren. Het internet is een fantastische bron om te onderzoeken welke leuke en simpele experimenten je thuis kunt uitvoeren met je kinderen. Ons favoriete keukenexperiment is het maken van een vulkaan. Hier lees je hoe:

 

Wat je nodig hebt:

  • Een klein plastic flesje
  • Bruine (model) klei
  • Bicarbonaat of soda
  • Witte azijn
  • Een plastic bak
  • Vaatwasmiddel
  • Rode voedselkleurstof
  1. Gebruik het plastic flesje en zet het rechtop met de open hals naar boven en kneed vervolgens de modelklei er omheen zodat je vulkaan een kegelvorm aanneemt.
  2. Plaats je vulkaan op een plaat of dienblad. Doe 2 eetlepels met afwasmiddel, 1 eetlepel met rode voedselkleurstof en 2 eetlepels met bicarbonate of soda in je vulkaan.
  3. Tenslotte, giet de azijn erin en kijk hoe je vulkaan uitbarst! Om het nog een keer te doen, maak je vulkaan schoon van binnen en herhaal stap 2.

Als alternatief kun je ook een kant en klaar experiment kopen om alles over regenbogen te weten te komen of je eigen slijm te maken!