Bereid uw kind alvast voor met lezen

Lezen vormt een van de belangrijkste pijlers in het onderwijs en wanneer u uw kind al kunt aanmoedigen om vanaf een jonge leeftijd te gaan lezen, dan zal het ze zeker ten goede komen. Statistieken laten zien dat kinderen die worden voorgelezen door hun ouders, het beter doen op school. Lees onze top 5 tips over hoe u uw kind kunt laten interesseren voor het lezen van boeken.

label preview

Gedurende de laatste jaren heb ik met menig expert gesproken op gebied van educatie en waar ze het allemaal over eens zijn, is dat het heel belangrijk is om regelmatig aan je kind voor te lezen. Ze vinden het heerlijk om u te horen lezen en wanneer u er ook plezier in hebt, hebben zij dat ook. Kies een tijd welke u het beste uitkomt. Bedtijd is bij uitstek een goed moment maar sommige ouders van jonge kinderen geven de voorkeur aan de middag, heerlijk opgekruld op de bank. Anderen zeggen weer graag voor te lezen terwijl hun kinderen in bad zitten terwijl audio CD’s tijdens autoreizen ook een goede mogelijkheid zijn om naar een verhaal te luisteren.

label preview

Kinderen vinden het vaak heerlijk om hetzelfde verhaal steeds weer opnieuw te horen. Ik kan me nog herinneren dat ik een van mijn kinderen probeerde te overtuigen om samen een ander boek te ‘lezen’ hoewel dat nooit echt lukte omdat hij telkens weer naar hetzelfde boek vroeg! Uw kind zal zich meer betrokken voelen wanneer het zijn eigen boek mag kiezen en maakt u zich niet druk wanneer het hetzelfde boek is omdat herhaling goed is. Ik koos vaak zelf een boek en liet mijn kind dan een ander boek kiezen, op die manier kregen we beiden een beetje variëteit!

label preview

Houd uw kind geïnteresseerd in het verhaal door erover te praten terwijl u er doorheen gaat. Stel ze vragen tussendoor en wat zij denken wat er gaat gebeuren. Ook waarom ze denken dat iets juist is gebeurd. U zult ze betrokken en alert houden bij het verhaal.

label preview

Kinderen vinden niets minder leuk dan wanneer u wat karakter toevoegt aan het verhaal met gekke stemmetjes en acties. Ik zong regelmatig specifieke kinderversjes toen mijn kinderen wat jonger waren en ze vonden het altijd geweldig om mee te zingen. Wanneer uw kind weg is van een bepaald sprookje of stripfiguur, probeer er dan meer over te weten te komen. Ga op zoek naar de website van de auteur of misschien is er een bepaald spel of zijn er kleurplaten.

label preview

Vergeet uw kind niet te laten zien hoe belangrijk (en leuk) het is om dingen hard op te lezen wanneer u ergens onderweg bent. Lees alles van winkelnamen tot advertenties op bussen tot eenvoudige titels van tijdschriften en kranten


Gebruik onze naamlabels om al je kinderboeken te labelen.

Share This Post

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Loading

More To Explore