tabel met artikelen laten zien hoe maak ik een Zelfgemaakte kledinglabel

Hoe maak ik een naamlabel? Zelfgemaakte naamlabels met doe-het-zelf materialen

Het maken van persoonlijk zelfgemaakte naamlabels is een leuke en creatieve manier om je kleding, tassen en andere items te personaliseren. In dit artikel leer je hoe je eenvoudig je eigen naamlabels kunt maken met alledaagse materialen zoals markers, zelfklevende memoblaadjes, lijm en glitter. Op deze manier maak je niet alleen een uniek en opvallend label, maar kun je ook je creativiteit de vrije loop laten.

Kledinglabels zijn niet alleen handig om te zorgen dat je eigendommen niet kwijtraken, maar geven ook een professionele uitstraling aan zelfgemaakte mode of accessoires. Met een doe-het-zelf-aanpak kun je experimenteren met verschillende stijlen, ontwerpen en kleurencombinaties om je items echt persoonlijk te maken.

Ontdek hoe je stap voor stap zelfgemaakte naamlabels maakt met deze doe-het-zelf-technieken. Dit artikel begeleidt je op een vriendelijke en toegankelijke manier door het proces, zodat je binnen de kortste keren je eigen labels hebt die zowel praktisch als stijlvol zijn.

Voorbereiding en benodigdheden

De juiste materialen selecteren

Om een persoonlijk naamlabel te maken, heb je enkele materialen nodig die je waarschijnlijk al in huis hebt. Kies uit de volgende opties:

 • Kleur: Beslis welke kleur je wilt gebruiken voor je naamlabel. Je kunt kiezen voor één kleur of meerdere kleuren.
 • Markers: Gebruik permanente of textielmarkers om op de labels te schrijven of te tekenen.
 • Lijm: Een sterke lijm is nodig om de glitter en andere versieringen aan je label te bevestigen.
 • Glitter: Kies glitter in de kleur(en) die je wilt gebruiken om je label extra te laten opvallen.
 • Zelfklevende memoblaadjes: Gebruik zelfklevende memoblaadjes als basis voor je naamlabel. Je kunt deze op maat knippen of vouwen om de gewenste vorm te krijgen.

Het gewenste ontwerp uitdenken

Voordat je begint met het maken van je zelfgemaakte naamlabels, is het belangrijk om te bedenken hoe je wilt dat het eindresultaat eruit komt te zien. Volg de volgende stappen om het gewenste ontwerp uit te denken:

 1. Bedenk een vorm voor je naamlabel. Dit kan iets eenvoudigs zijn, zoals een rechthoek of een cirkel, of iets creatievers, zoals een ster of een hart.
 2. Kies een achtergrondkleur voor je label. Dit kan een effen kleur zijn, maar  je kunt een patroon maken met meerdere kleuren, indien je dit mooier vind.
 3. Bepaal welk lettertype je wilt gebruiken voor je naam. Je kunt verschillende lettertypes in Word of een online designprogramma vinden en uitproberen. Daarnaast kun je overwegen om een sjabloon te gebruiken om ervoor te zorgen dat de letters gelijkmatig en netjes zijn.
 4. Bedenk of je versieringen wilt toevoegen aan je naamlabel, zoals glitter, pailletten of stickers.
 5. Maak tot slot een schets van je ontwerp om te zien hoe alles eruit komt te zien voordat je begint met het maken van je naamlabel.
 6. Tevreden? Dan kun je nu beginnen met het creatieproces!

Creatieproces

Naam en tekst ontwerpen

Je hebt nu op dit moment je ontwerp uitgedacht (inclusief gewenst lettertype) dus is het tijd om hier naam en tekst bij te voegen. Dit kan je naam zijn, een bijnaam, of zelfs een symbool dat belangrijk voor je is.

Nadat je de tekst en het lettertype hebt gekozen, kun je deze overzetten op zelfklevende memoblaadjes. Zorg ervoor dat je zorgvuldig met een stift op het memoblaadje tekent en zorg dat je langzaam schrijft om uitschieters te voorkomen.

Kleur en decoratie toepassen

Als je eenmaal de basis van je naamlabel hebt met tekst en lettertype, is het tijd om je creativiteit de vrije loop te laten, met je gekozen kleuren. Dit is hoe je te werk kunt gaan:

 1. Je kunt het bij één kleur houden of een regenboog aan kleuren gebruiken. Naast stiften kan je ook kleurpotloden of fineliners gebruiken om je tekst in te kleuren.
 2. Gebruik je gekozen versieringen. Gebruik glitters, stickers, of andere versieringen om je label nog persoonlijker en opvallender te maken.

Zorg dat je tijdens het aanbrengen van kleur en decoraties niet te veel druk uitoefent op het memoblad. Je wil namelijk voorkomen dat je tekst vervaagt of onleesbaar wordt.

Lijmen en afwerken

Om helemaal goed af te sluiten, wil je ervoor zorgen dat je naamlabel lang meegaat en gemakkelijk kan worden bevestigd aan kleding of andere stoffen. Hiervoor kun je het volgende doen:

 1. Plak je memoblaadje op stevig papier en knip het uit op maat.
 2. Dek het label af met plakfolie of contactpapier om de kleuren te beschermen en waterbestendigheid toe te voegen.

Als je je naamlabel op kleding wil bevestigen, kun je dit doen door het label op te naaien of textiellijm te gebruiken. Let op dat je bij textiellijm eerst een klein deel van de kleding test om te zien of het materiaal en lijm goed samenwerken.

Share This Post

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Loading

More To Explore